11 Юли 2016

Виновни има – наказани НЕ!

4133 пъти

 

Виновни има – наказани НЕ!

На 8 юни вечерта е подаден сигнал за стрелба към 20:57 ч. в районното управление на полицията в Несебър. Престрелката е  между 40 души в курортния комплекс Слънчев бряг. В нея има един загинал, а Димитър Желязков-Очите е тежко ранен. Има пострадали, следват  арести и завишен контрол по нашето Черноморие.
На 9 юни Людмил Николов, педагогически съветник в ТПГ „Никола Вапцаров” гр. Радомир, със знанието на ВРИД – Мариета Гоцева, тръгва на „ТАЙНА” екскурзия за морето с група от около 15 ученици. Хващат влака в 19:28 от гара Радомир /на снимките/, след което се прекачват на нощния влак за Бургас, следва пътуване с автобус и крайна дестинация  - Созопол. Пътуват през нощта и в двете посоки /което е АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО/, без документи, изготвени от туроператор, подписани от директор и съгласувани с РИО,  без лицензи, без застраховка, без медицински и през учебно време. Единствената застраховка /за мълчание/ е може би синът на ВРИД, ученик в 9 клас. Прибират се на 13 юни, отново с нощния влак. В дните на престрелки, на км от злополучните събития, при засилената охрана от органите на реда, деца са подведени от човек, който би трябвало да е добре запознат със законовите разпоредби.
Родителите чуват за стрелбите по морето и започват да се притесняват, защото знаят, че децата им са в района на Бургас. Но не знаят и къде точно ще отседнат децата им, не са им искани медицински, нито са ги викали в училището за инструктаж и разяснение. Пускат децата си на „юнашко доверие” като знаят само, че са в Созопол, с Людмил, и се опитват да се успокоят знаейки, че и синът на директорката е с групата. Единствената реакция до момента от РИО са две проверки, останали в тайна между определен ръководен кръг от училището и проверяващите. Децата подпълват някакви анкетни карти, които според тях съдържат „глупави” въпроси и в крайна сметка на тях им се насажда чувство за вина, вместо вина да бъде потърсена от „ПЕДАГОГИЧЕСКИЯ СЪВЕТНИК” И ДИРЕКТОРА НА УЧИЛИЩЕТО. Предупредени са да изтрият всички снимки, показващи морското им приключение, от фейсбук страниците. Колективът остава незапознат с естеството на проверката, „ТАЙНАТА” продължава на местно ниво.  В същото време, когато виновните се чудят как да прикрият гафа, им хрумва идеята да напишат Благодарствено писмо, адресирано до Министъра на образованието, че е уважена подписката, в която искат да бъде назначен за ВРИД – човек от колектива, а именно Мариета Гоцева като по този начин нарушението също ще се „покрие”. 
За тази така наречена „ТАЙНА” знаят всички в града.  Близо месец хората се питат защо се мълчи по случая, ЧЕ ДЕЦА са заведени, в разрез с всички законови разпоредби по нелегален начин на екскурзия, близо до място където е имало стрелби, а РОДИТЕЛИТЕ са подведени и недоумяват към кого да се обърнат ЗА ПОМОЩ, след като никой нехае и всичко умело се прикрива.
Васил Джоргов - общински съветник в община Радомир, след като бе запознат със случая, изпрати жалба до г-жа Меглена Кунева, Министър на образованието и до г-жа Милена Дамянова, Председател на комисията по образование в НС относно редовността при пътуване на учениците по маршрута Радомир – Созопол през нощта, в учебно време и без документи, под ръководството на педагогическия съветник Л. Николов, със знанието на Директора – М. Гоцева. Той пита така проведена екскурзията не крие ли опасност за живота и здравето на учениците. Иска обстойна проверка за нарушението, налагане на наказание на виновните и огласяване резултатите от проверката пред целия колектив и общността. Позовава се на Наредба 2 на МОН за организиране и провеждане на детски и ученически отдих и туризъм; Закон за автомобилните превози -чл.96; Закон за туризма Раздел II.Организирани групови и индивидуални туристически пътувания - чл. 79 и чл.83.  Цитира реда за провеждане на екскурзии, в съответствие с Наредба №2, под контрола на РИО и Директора на училището. Преди провеждане, в 7-дневен срок, директорите уведомят РИО и представят в писмена форма информация за брой ученици, място, начин на пътуване, лицензи, заповед за командироване на ръководител, застраховка и други документи, които да бъдат одобрени от началника на РИО Перник.
Общинският съветник поставя следните въпроси: 
1. Как е разрешено пътуване през учебно време? 

2. Разрешено ли е пътуването с влак в двете посоки  през нощта? 

3. Представени ли са документите в РИО на автобуса Бургас – Созопол?
4. Лицето Людмил Николов има ли в длъжностната характеристика на педагогически съветник задължението да влиза в ролята на туроператор и превозвач като рискува техния живот?
5. Мястото за спане – отговаря ли на изискванията на закона и осигурена ли е храна /според изискванията/ при престоя? 

6. Има ли документи, подадени в 7-дневен срок  в РИО и ако няма - защо липсват, ако е вярно твърдението на родителите, че не са давали медицински бележки и някои дори не са подпълнили декларации? Моля да бъде обърнато внимание дали няма дописване и в РИО и в училището, за да се легализира въпросната екскурзия? 

7. Упражнен ли е контрол след известяване на фактите от Директора на ТПГ към педагогическия съветник и от Началника на РИО към директора? Има ли наказани?
8. Тези факти, без да бъдат изопачавани спрямо личните интереси, не трябва ли да станат достояние най-малко пред колектива на училището или стигаме до истината, че само при медийна чуваемост има наказани?

Сериозни са притесненията на жителите на Радомир, че се правят опити за потулване на случая, а виновните да не бъдат наказани! Дори се „дочува”, че може би ще „се появят” документи със задна дата. Надяваме се и на спешната намеса и проверка от МОН и Комисията по образование към НС. До този момент няма отговор. Вече месец се мълчи, затова се обръщаме се и към Вашите медии за съдействие по разгласяване на случая, в който най-безотговорно бе рискуван животът и здравето на 15 деца от ТПГ „Никола Вапцаров” Радомир.

Изпращаме снимки, направени на гарата в Радомир при тръгване  и жалбата до г-жа Кунева, Министър на образованието и до г-жа Дамянова, председател на комисията по образование в НС.

С уважение: Димитър Тодоринов

8 юли
Гр. Радомир

Последно променена в Сряда, 13 Юли 2016 16:54

26 коментара

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Прогноза на времето

Анкета

Коя партия ще излъчи най-силен кандидат за президент?